top of page

Biodynamické zemědělství

Aktualizováno: 20. 3. 2021

Biologicko-dynamické (zkráceně biodynamické) zemědělství je nejstarší metodou alternativního či ekologického hospodaření. Jeho základem je tzv. Zemědělský kurz, který v roce 1924 představil rakouský filosof, esoterik, lektor a duchovní otec antroposofie Dr. Rudolf Steiner. V současné době hospodaří touto metodou cca 6 400 farem a zemědělských podniků (210 000 ha) v podstatě na všech kontinentech.


V biodynamickém zemědělství se nepoužívají žádná anorganická hnojiva a chemické přípravky. Harmonickým procesům v půdě a zdravému vývoji rostlin napomáhají speciální preparáty, které se dělí na polní: roháček (500) a křemenáček (501) a kompostové (preparáty 502-508).

Jejich zhotovování může zpočátku působit poněkud podivně, avšak kdo se preparátové práci začne důkladněji věnovat, je jí velmi záhy fascinován. Jako svým způsobem domácí statkové léky působí preparáty na konstituci a přírodní procesy zemědělského podniku, chápaného jako organismus a individualita.


Biodynamici patřili vždy také k průkopníkům ekologického šlechtění rostlin a množení osiv, alternativního výzkumu kvality potravin, ale také komunitního života na farmách, spojení zemědělství s péčí o postižené, s výchovou a vzděláváním dětí a mládeže atd.


Biodynamičtí zemědělci se sdružují do národních svazů Demeter (jméno řecké bohyně úrodnosti a plodnosti), které tvoří mezinárodní asociaci Biodynamic Federation - Demeter International. „Demeter“ je také označení a chráněná známka pro biodynamické produkty.


Přidružená témata:

Sociální aspekty biodynamiky


1 543 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page