top of page

Zdravé rostliny

Dubnový "přínos" biodynamického zemědělství je věnován rostlinám a jejich zdraví.

Rostliny jsou zdrojem výživy pro zvířata, člověka a půdu, proto je jejich zdraví velmi důležité. Nejen proto, aby z nich vznikly ty nejkvalitnější potraviny, ale také proto, že jsou jakýmsi zrcadlovým odrazem celé farmy – tím, jaké jsou, zrcadlí zároveň podmínky, ve kterých rostly. Vitální a zdravé rostliny signalizují vitalitu celé farmy, naopak nezdravé rostliny jsou jasným signálem, že na farmě existují problémy, které je potřeba řešit. Péče o rostliny je proto zároveň péčí o celý organismus farmy. 



Biodynamické zemědělství si klade za cíl pomáhat rostlinám, aby se mohly vyvíjet a růst zdravým a vyrovnaným způsobem, aby měly přístup k plnému spektru živin, které potřebují a staly se co nejodolnějšími vůči škůdcům, onemocněním a extrémním klimatickým podmínkám. V rámci snahy o posílení zdraví a vitality rostlin využívají biodynamičtí farmáři a farmářky osvědčené postupy hospodaření, mezi něž patří tvorba živoucí a úrodné půdy, podpora biologicky rozmanitého prostředí, používání biodynamických preparátů a volba geneticky různorodých adaptivních osiv. 


Používání biodynamických preparátů je specifikem Demeter a biodynamického zemědělství. 


Preparáty jsou vitalizačním doplňkem pro půdu a rostliny a fungují jako léčivo. Zároveň přispívají k dobrému růstu a kvalitě rostlin. Preparáty zintenzivňují půdní život a prostřednictvím kompostu zlepšují úrodnost půdy, která se potom promítá do silnějších, robustnějších a vůči škůdcům a nemocem odolnějších rostlin. Preparáty známe ve dvou podobách, jednak jako kompostové a jednak jako postřikové preparáty.  


👉 Pro více informací o biodynamických preparátech: https://demeter.net/biodynamics/biodynamic-preparations/ 


56 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page