top of page

Tisková zpráva BFDI - Svoboda volby, zákaz všech NGT v ekologickém zemědělství

Vážení přátelé. Rádi bychom Vás upozornili na tiskovou zprávu vydanou BFDI jako reakci na plánované rozvolnění evropských pravidel pro používání NGT (New Genomic Techniques).

BFDI trvá na tom, že legislativa EU musí i nadále zajistit svobodu volby a zachovat zákaz všech NGT v ekologickém zemědělství.

Podobně jako ekologický sektor se i Biodynamická federace-Demeter International nadále zasazuje o zemědělství a šlechtění bez GMO, protože používání technologií pro úpravu genů je v jasném rozporu se zásadami biodynamického a ekologického zemědělství. Prvořadý důraz je kladen na preventivní přístup ke všem změnám prováděným v našem genetickém dědictví a planetární biodiverzitě, který zajišťuje volný přístup ke genetickým zdrojům a rozmanitosti. Z těchto důvodů standardy Demeter přísně zakazují používání osiva, rozmnožovacího materiálu nebo rostlinného materiálu vyrobeného pomocí NGT.


Clara Behr, Head of Policy and Public Relations at the BFDI k tomu dolňuje: "Dohledatelnost a označování jsou v tomto ohledu klíčové. Jelikož zemědělství začíná osivem, svoboda volby začíná povinným označováním sáčků s osivem kategorie 1 NGT jako minimálním požadavkem na dohledatelnost."


Celý text v angličtině si můžete přečíst zde Tisková zpráva BFDI

35 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page