top of page

Pozor: Korporace lobbují za GMO potraviny

Dobrý den,


všichni se zajímáme o kvalitu a bezpečnost potravin, které jíme.


Většina z nás si také přeje vědět, zda jídlo, které konzumujeme, nebylo případně geneticky upravené. Proto máme v Evropě přísné předpisy pro nakládání s geneticky modifikovanými organismy (GMO). Tyto předpisy zajišťují transparentnost a naši bezpečnost.


Velké chemické a semenářské korporace jako Bayer a Syngenta již roky lobbují u Evropské komise, aby byly některé GMO z fungujících přísných pravidel vyčleněny. Nyní se jim podařilo přesvědčit Komisi, aby jim naslouchala.


Přejete si spolu s námi požádat Evropskou komisi o zachování kontroly nad GMO?



Velké společnosti lobující za uvolnění pravidel GMO, jsou současně, světe div se, držiteli patentů na tato GMO osiva. Odstraněním označení GMO z obalu svých výrobků se snaží zvýšit vlastní zisky. Navíc tím ohrozí autonomii farmářů a biologickou rozmanitost pro nás všechny. Deregulace těchto GMO by byla obrovským krokem zpět pro zemědělské komunity, lidstvo a životní prostředí.


Vlády EU v současné době chystají jednání o tom, jak se k celé věci postavit. Potřebujeme, aby se jich co nejvíce vyjádřilo ve prospěch bezpečných, zdravých a zřetelně označených potravin. Pouze několik z nich je v současné době na naší straně. Proto je právě teď velice důležité poslat jasnou a silnou zprávu Evropské komisi, a všem našim národním vládám, že trváme na tom, aby upřednostňovaly naše zdraví a svobodu farmářů před zisky několika vybraných společností.



Petice vznikla ve spolupráci desítek organizací zabývajících se životním prostředím, ekologickým a biodynamickým zemědělstvím, zero waste nebo slow food z celé Evropy. Děkujeme za Vaši podporu. Budeme samozřejmě velice rádi, pokud budete petici šířit dál. Čím více podpisů získáme, tím větší sílu budeme mít.


S přáním hezkého dne,

Ing. Jan Moser-Vavřička

Demeter Česko a Slovensko


194 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page