top of page

Jaro, čas na sběr pampelišek

Přestože to při pohledu z okna nebo na teploměr tak nevypadá, jaro je již skutečně tady. A s ním se objevují i první pampelišky.

Je pouze několik dní v roce, které jsou skutečně vhodné pro sběr pampelišek pro pampeliškový preparát 506. A proto neváhejte a vydejte se co nejdříve na svá oblíbená naleziště tak, aby měla vaše preparátová skupina na podzim nasušené dostatečné zásoby.


Pampelišky vlevo jsou již příliš otevřené a ke sběru se nehodí. Naopak pampelišky vpravo jsou ideální.


Tipy pro sběr a sušení pampelišek:


Ujistěte se, že květ pampelišky má stále zřetelnou korunku. Pokud je květ již plně otevřen a opylen, bude i po utržení dále zrát a po úplném vysušení nebude mít ty správné parametry. Dobře to ukazuje přiložený obrázek.


Ideální čas na sběr je časné a slunečné ráno. Je samozřejmě ideální respektovat biodynamický kalendář a pro sběr vybrat květový den. Pampelišky ale poměrně rychle „dozrávají“ a proto se řiďte především tím, jak pampeliška vypadá a jaké je aktuální počasí.


Sušení se nejlépe provádí volně na papíře nebo na k tomuto účelu postavenému rámu, vždy však na vzdušném a suchém místě chráněném před světlem (například v podkroví). Čím tmavší místnost, tím lépe.


Když jsou květy suché, uložte je do označeného papírového pytle. Ten je vhodný, protože skrz něj může materiál dále dýchat. Nevýhodnou je však možné navlhnutí papíru. Proto by pro skladování mělo být zvolena místo s co nejnižší vlhkostí. Květy mohou být také uloženy ve sklenici, vždy je však chraňte před světlem, jinak ztratí barvu.


Pozor: Pokud pampeliška během sušení vytváří semena, není pro preparát vhodná bez ohledu na to, že je stále nádherně žlutá.


Sušenou pampelišku pak nezapomeňte vzít s sebou na podzimní preparátové setkání. Čím více pampelišky nasušíme tím lépe.

555 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page